Chłodnik truskawkowy z bazylią, imbirem i serem Dor Blue

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Sezon na truskawki powoli już się kończy a grzechem byłoby nie przygotować z tych wdzięcznych owoców orzeźwiającego chłodnika na upalne, letnie dni. W związku z tym, że w kuchni trzeba próbować różnych smaków, dzisiaj przyszedł mi do głowy pomysł na połączenie truskawek z bazylią i świeżym imbirem, dopełnione wyrazistym pleśniowym serem. Strawberries cold borsh with basil, ginger and Dor Blue chesse Strawberries season is slowly running out so it will be a sin if I had not prepare a cold borsh with this grateful fruits. We should combine different tastes and flovours in our kitchens, so I think about combination of strawberries, basil, ginger and Dor Blue chesse today.
Obejrzane: 282
Porcje: 2
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 10 listków bazylii
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g sera Dor Blue
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Truskawki oczyszczamy z szypułek i płuczemy w zimnej wodzie.
Hull the strawberries and rinse it in cold water.

Krok 2

Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami i wyciskamy z niego sok przez gazę lub ściereczkę.
Rub the ginger and squezze through gauze or cloth.

Krok 3

250 g truskawek, mleko, bazylię, cukier puder i sok z imbiru blendujemy na jednolitą konsystencję. Pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 5-6 godzin.
Blend 250 g of strawberries, milk, basil, castor sugar and ginger juice for homogenous consistency. Leave in fridge for 5-6 hours at least.

Krok 4

50 g pokrojonych truskawek karmelizujemy na rozgrzanej patelni z miodem. Przyprawiamy pieprzem.
Carmelize 50 g of sliced strawberries on hot pan with honey. Season with pepper.

Krok 5

Chłodnik podajemy z pokrojonym Dor Blue, listkami bazylii i karmelizowanymi na miodzie z pieprzem truskawkami.
Serve a cold borsh with diced Dor Blue, fresh basil leafs and our carmelized strawberries.
Smacznego ! :) Bon Appetit ! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×