Consommé z dorsza / Cod fish consommé

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Nie jestem wielkim fanem zup, kremów i bulionów, ale w letni dzień dobrze czasami zjeść lekki a zarazem wyrazisty posiłek. Consommé, czyli esencjonalny i klarowny bulion z głębokim bukietem smaków to jedno z najlepszych rozwiązań kiedy nadejdzie nas ochota na takie właśnie danie. W związku z tym, że wakacje kojarzą mi się z rybami to dzisiaj na talerzu consommé z dorsza. I'm not a big fan of soups, creams and stocks, but it is good to eat light and sharp meal in summertime sometimes. Consommé, strong and clear stock with intense flavour is the best way when We have wish for something like this. When I think holidays, I say fishes, so... today cod fish consommé.
Obejrzane: 430
Porcje: 2
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 750 ml bulionu warzywnego / 750 ml of vegetable stock
  • 250 g skrawków z dorsza / 250 g of cod fish parings
  • 50 g fileta z dorsza / 50 g of cod fish fillet
  • 2 cm imbiru / 2 cm of ginger
  • łyżeczka posiekanej chili / tsp of chopped chili
  • plaster cytryny / slice of lemon
  • 1 gwiazdka anyżu / 1 of star anise
  • młode warzywa (marchew, por, pietruszka) / young vegetables (carrot, leek, parsley)
  • masło / butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do garnka wkładamy skrawki z dorsza, posiekany imbir, chili, cytrynę i anyż. Zalewamy całość bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zdejmujemy szumowiny.
Put in cod parings, chopped ginger, chili, lemon and star anise to pot. Add stock and boil everything abot 1 hour on small fire. Take off scum sometimes.

Krok 2

Przecedzamy nasze consommé przez gazę lub ściereczkę tyle razy aż uzyskamy klarowny bulion. Doprawiamy solą i pieprzem.
Strain our consommé by gauze or cloth until we gain clear bullion. Season with salt and pepper.

Krok 3

Nasze consommé podałem z kawałkami smażonego dorsza i karmelizowanymi młodymi warzywami.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×