Krem z batatów
Składniki
- 1.5 L bulionu warzywnego
- 0.5 kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g zielonej fasolki
- tymianek
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Krok 1
Mrożoną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić na bok.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Słodkie ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i wymieszać. Zalać je przygotowanym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 2
Odstawić z ognia i blenderem zmiksować na gładki krem. Dodać ugotowaną fasolkę i podawać z łyżką jogurtu naturalnego i świeżym tymiankiem.