Krem z warzywami
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 L bulionu warzywnego
- 200 g brokułów
- 2 cukinie
- prażony słonecznik
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Pokrojoną w kostkę cukinie i różyczki brokuła wrzucić do garnka i wszystko razem podsmażać na średnim ogniu przez 6 minut. Zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 2
Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem i można podać z łyżką naturalnego jogurtu i z prażonym słonecznikiem.