Zupa krewetkowa

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Kilka dni temu jedliśmy krewetki, a ja zapomniałem powiedzieć Wam jednej, bardzo ważnej rzeczy. Nie wyrzucajcie skorupek ! Dlaczego? Noszone w portfelu jak łuski z wigilijnej karpia nie dadzą nam pieniędzy, ale za to można je wykorzystać do pysznego jedzenia. Można z nich zrobić “krewetkowe masło” (napiszę o nim przy innej okazji), albo świetny wywar do zupy. Ja właśnie postanowiłem Wam pokazać przepis z wykorzystaniem właśnie krewetkowych skorupek czy jak kto woli pancerzyków.
Obejrzane: 1830
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • skorupki z krewetek (z 200g)
  • 2 – 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • suszona papryczka chili
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 30 g masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W garnku, na maśle przesmażamy posiekany czosnek, cebulę, imbir i papryczkę chili (bez nasionek).Dodajemy skorupki z krewetek i podsmażamy jeszcze kilka minut, żeby uwolnić smak.

Krok 2

Zalewamy całość wodą, zagotowujemy i zmniejszając ogień gotujemy przez około jedną godzinę (im dłużej i na mniejszym ogniu, tym wywar jest bardziej aromatyczny) na wpół przykryte pokrywką. Po godzinie odparuje mniej więcej połowa płynu i będziemy mieli aromatyczny wywar.

Krok 3

Dodajemy 100 ml mleczka kokosowego, 2 łyżki sosu rybnego (jeśli nie mamy takiego, po prostu doprawiamy solą – zupa będzie po prostu mniej aromatyczna) i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut i gotowe – możemy serwować i jeść.

Krok 4

Zostanę może wyklnięty przez kucharzy, że nie zalecam odcedzania zupy ze skorupek, ale według mnie całość wygląda obłędnie i w zamian za ten widok można się trochę pomęczyć na talerzu. Poza tym, kawałki imbiru, chili czy czosnku na łyżce – po prostu pychotka. Oczywiście, jeśli chcecie możecie to zrobić.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×