Zupa tajska
Składniki
Bulion tajski
- 2 L wody
- 2 marchewki
- 1 por
- 0.5 obranej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 startego imbiru
- 0.5 papryczki chilli
Zupa tajska z krewetkami i makaronem ryżowym
- 200 g krewetek
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- natka pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować garnek z wodą. Marchewkę i por pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać resztę składników na bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut.
Krok 2
Krewetki rozmrozić i usunąć ogonki. Przełożyć do miski i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, szczyptę soli i olej. Wymieszać i odstawić na bok.
Krok 3
Przygotować makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić krewetki i smażyć przez 5 minut.
Krok 4
Podgrzać bulion. W między czasie do miseczek dodać ugotowany makaron, krewetki i zalać bulionem. Dodatkowo można posypać posiekaną pietruszką.