Pełnoziarniste ciasto śliwkowo-brzoskwiniowo-figowe w sezamowo-miodowym sosie
Składniki
- 30 dkg mąki pełnoziarnistej żytniej
- 20 dkg mąki pszennej
- 0.33 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mleka
- 0.75 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1 szt jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 3-4 szt brzoskwinie/nektarynki
- 4-5 szt fig
- 5-6 szt śliwek, np. węgierek
- 0.33 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3-4 łyżek płynnego miodu
- 1 łyżka łyżka sezamu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Krok 2
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem (odstawiamy na chwilę, aby cukier się rozpuścił). Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy mąkę pełnoziarnistą żytnią, następnie dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy.
Krok 3
Kolejno wlewamy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy.Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto równomiernie wykładamy na prostokątnej blaszce. Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki śliwki, a brzoskwinie na mniejsze kawałki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Na wierzchu układamy figi przekrojone na ćwiartki. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Krok 5
Miód, sok z cytryny, cynamon i sezam dokładnie ze sobą mieszamy. Powinniśmy otrzymać płynną konsystencję (jeśli "dressing" jest zbyt gęsty należy dodać do niego trochę przegotowanej wody). Tak przygotowanym sosem polewamy wierzch ciasta.
Krok 6
Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 35-40miut.