Batoniki drwala
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 50 g sezamu
- 2 szt jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Płatki, wiórki, orzechy, pestki słonecznika oraz sezam podprażyć na suchej patelni, każde z osobna po ok. 2-3 minuty. Pestki słonecznika prażyć aż osiągną lekko złotawy kolor i zaczną strzelać. Uprażone składniki umieścić w misce, dodać posiekaną żurawinę oraz rodzynki i wymieszać. Jajka roztrzepać w miodem, dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dno keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełożyć do formy, mocno docisnąć i wyrównać wierzch. Piec w 180ºC przez 20 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Bryłkę płatków wyjąć z blaszki i podzielić na 6 równych prostokątów.