Babeczki mocno cytrynowe

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 442
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 80 ml mleka
  • 70 g oleju
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny

lukier

  • 25 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczek soku z cytryny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotować ciasto: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę (ok. 4 min). Dodać skórkę, sok z cytryny oraz olej. Nadal miksując dodać jajko, żółtko oraz mąkę. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć. Gotowym ciastem napełnić otwory w formie do babeczek do 2/3 wysokości. Piec w 180ºC przez ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krok 2

Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Lukrem polewać muffinki.

Smacznego! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×