Babeczki mocno cytrynowe
Składniki
ciasto
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 80 ml mleka
- 70 g oleju
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
lukier
- 25 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczek soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę (ok. 4 min). Dodać skórkę, sok z cytryny oraz olej. Nadal miksując dodać jajko, żółtko oraz mąkę. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć. Gotowym ciastem napełnić otwory w formie do babeczek do 2/3 wysokości. Piec w 180ºC przez ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Krok 2
Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Lukrem polewać muffinki.
Smacznego! :)