Hamburger amerykańsko-meksykański

Dodany przez: Bernadetta Śliwa (więcej moich przepisów)

Oto przepis na bardzo ostrego burgera, zainspirowanego kuchnią zarówno amerykańską, jak i meksykańską. Składniki do wszystkiego poza sosami znajdują się w początkowej części przepisu - są to bułki oraz dodatki do burgera. W późniejszych krokach zaprezentowałam jak zrobić dwa sosy. Idealnym dopełnieniem tego dania będzie sok ze świeżo wyciskanego grejpfruta/pomarańczy, w zależności co kto preferuje bardziej.
Obejrzane: 180
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Mięso na burgery

  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 żółtko
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana w kostkę
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki soli
  • olej do wysmażenia

Dodatki + bułki

  • 4 bułki ziarniste
  • 4 plasterki sera mazdamer
  • 1 mała puszek kukurydzy
  • 1 mała puszek czerwonej fasoli
  • 1 papryczka jalapeño
  • 1 czerwona cebula
  • po kilka listków mixu sałat (rzymska, lodowa, rukola, roszponka) na każdego burgera
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie ostrego sosu

- 6 łyżek dowolnego pikantnego ketchupu
- 1 łyżka dowolnego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- 1 papryczka chilli z pestkami

Przełóż do miseczki ketchup, przecier, przyprawy oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Wszystko wymieszaj i dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Odstaw na czas formowania i smażenia burgerów.

Krok 2

Przygotowanie sosu czosnkowego

- 200g śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- przeciśnięte przez praskę 5 ząbków czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny

Wymieszaj śmietanę oraz majonez, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw pieprzem oraz solą, dodaj odrobinę soku wyciśniętego z cytryny. Odstaw do wykorzystania na samym końcu, gdy będą już gotowe kotlety z wołowiny.

Krok 3

Do miski dodaj mięso, posiekaną cebulę i żółtko - połącz te składniki wyrabiając je jak ciasto. Dopraw pieprzem cayenne i solą, po czym ponownie wymieszaj. Uformuj z tak powstałej masy 4 kulki, następnie spłaszcz je, by powstały kotlety w pożądanym kształcie. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i usmaż na nim hamburgery. Pamiętaj, że powinno to zająć od 3 do 5 minut, z każdej ze stron (wszystko zależy od grubości uformowanych kotletów).

Krok 4

Bułki przekrój na pół i podpiecz z każdej strony na patelni, aż uzyskają pożądaną chrupkość (1-2 minuty).
Pokrój na plasterki papryczkę jalapeño.

Krok 5

Na każdą z dolnych części bułki nałóż sos czosnkowy, następnie połóż plasterek sera mazdamer, sałatę oraz usmażony kotlet z wołowiny. Na to wszystko dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i mieszankę kukurydzy z fasolą w ostrym sosie. Górną część bułki także posmaruj sosem czosnkowym.

Krok 6

Złóż obie części razem i przebij patyczkiem jak do szaszłyków, tak aby trzymał wszystkie składniki na swoim miejscu. Dla jeszcze łatwiejszego utrzymania hamburgera podczas jedzenia, można go wsadzić na złożony w "kieszonkę" papier pergaminowy (tak jak to widać na zdjęciu), bądź folię aluminiową - w zależności od dostępności w domu.

Krok 7

Takiego oto sytego i pikantnego burgera warto podać w towarzystwie czegoś do picia. Ja proponuję świeżo wyciskany sok z grejpfruta lub pomarańczy.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×