Nocne bułeczki

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Chyba nie ma nic lepszego niż świeże,pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie.Wieczorem poświęciłam tylko 15 minut na przygotowanie ciasta.Rano po 15 minutach przygotowań i pieczeniu mogłam już cieszyć się bułeczkami.
Obejrzane: 964
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
302,1kcal
kalorie
51,0g
węglowodany
7,2g
białko
8,4g
tłuszcze
2,1g
błonnik
18,7mg
cholesterol
14,5mg
magnez
31,1mg
wapń
1,0mg
żelazo

Składniki

  • 750 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • 0.5 szklanki wody
  • 0.5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.33 szklanki oleju
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka maku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wieczorem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski.Na środku robimy dołek do którego rozkruszamy drożdże,dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody.Delikatnie mieszamy w dołku drożdże tak,aby połączyły się z cukrem i odrobiną mąki.Odstawiamy na około 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.Następnie dodajemy do mąki sól (nie bezpośrednio na drożdże),olej,ciepłe mleko i wodę.Zagniatamy ciasto.Ja używam do tego miksera i specjalnych końcówek do ciasta drożdżowego.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.Przykrywamy ściereczką na około 5 minut,po czym jeszcze raz go zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski,przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 2

Rano:
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 12 równych porcji.Z każdej porcji formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200′C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.Studzimy na kratce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×