Czekoladowa Lawa, deser z płynnym środkiem

Dodany przez: Swiat pachnie szarlotka (więcej moich przepisów)

Czekoladowa Lawa
Słynny, znakomity deser, pieczony w ramekinach. Absolutny must eat każdego, szanującego się czekoladoholika. Jest przepyszny i prosty do przygotowania. Jedyna trudność, z jaką możemy się spotkać, to kwestia czasu pieczenia, dlatego na końcu przepisu zamieszczam istotne uwagi na ten temat.Czekoladowa Lawa czyli Ciasto-Deser z Płynnym Środkiem. Czekoladę  z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Jaja i żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Następnie stopniowo wlewamy czekoladę z masłem Na końcu dodajemy mąkę i wlewamy dodatki smakowe, jeśli się na nie decydujemy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i posypanych kakao ramekinów. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160C. Wyjmujemy z foremek, w razie potrzeby, boki podważając delikatnie nożem. Odrobinę przestudzone, posypujemy kakao.
Obejrzane: 61143
Porcje: 5
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100g g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - składnik opcjonalny
  • 2 łyżki dowolnego likieru pomarańczowego - składnik opcjonalny
  • 0.33 szklanki kakao do posypania foremek oraz deseru po upieczeniu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2

Jaja i żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości.

Krok 3

Następnie stopniowo wlewamy czekoladę z masłem

Krok 4

Na końcu dodajemy mąkę i wlewamy dodatki smakowe, jeśli się na nie decydujemy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 5

Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i posypanych kakao ramekinów. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160C.

Krok 6

Wyjmujemy z foremek, w razie potrzeby, boki podważając delikatnie nożem. Odrobinę przestudzone, posypujemy kakao.

Krok 7

Zjadamy, najlepiej od razu, choć później również smakują znakomicie. Tradycja przewiduje podanie w towarzystwie truskawek i/lub bitej śmietany. Ja najbardziej lubię je bez niczego.

Krok 8

UWAGi NA TEMAT PIECZENIA:
Czas pieczenia uzależniamy od wielkości ramekinów i cały czas kontrolujemy sytuację. Ciastka powinny mieć dość solidną skorupkę z zewnątrz, ale środek płynny lecz przy tym już lekko gęsty. Jeśli deser wyjmiemy z piekarnika za szybko, wnętrze będzie zbyt rzadkie, a znów gdy się zagapimy, otrzymamy całkowicie upieczone ciasto czekoladowe, bez śladu gorącej lawy wewnątrz. Do opcji idealnej dochodzi się metodą prób i błędów. U mnie, lava cakes wyszły takie jak należy, dopiero przy drugim do nich podejściu. Teraz juz wiem, że w moich foremkach i moim piekarniku muszą spędzić 14 minut. Nie mając doświadczenia, warto zrobić nieco więcej ciasta i ze 2 sztuki babeczek poświęcić na eksperymenty.:-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×