Mini tartaletki z kremem bananowo-orzechowym i nutą karmelu
Składniki
- 500 g orzeszków ziemnych
- 4 szt dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 10 szt daktyli
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich Dan Cake
Przygotowanie:
Krok 1
Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
Krok 2
Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
Krok 3
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
Krok 4
Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake.
Krok 5
Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.