Pierogi z kaszanką czyli polski fusion na talerzu

Dodany przez: Male in kitchen (więcej moich przepisów)

Mój dziadek od wielu wielu lat własnoręcznie robi różnego rodzaju wędliny w tym kaszankę, która w pewnych kręgach stała się już słynna. Jako zapalony kucharz chciałem zachować recepturę i poprosiłem dziadka, aby nauczył mnie jak ją robić. I właśnie podczas pewnego weekendu, kiedy uczyłem się tajemnej receptury wpadłem na pomysł, że można by było z nią zrobić pierogi. Danie mocno kojarzy mi się z Warszawą dlatego, że zarówno kaszanka i pierogi są produktami mocno polskimi i tradycyjnymi. A to właśnie w Warszawie mamy do czynienia z przemieszaniem się wszystkich regionów i smaków polski - taka "Polska w pigułce" , która dodatkowo jest jednym z głównych celów odwiedzin turystów. Więc idealnym daniem Warszawy, będzie danie "fusion polskich smaków", czyli "polska w pigułce na talerzu". Zdjęcie jest mojego autorstwa.
Obejrzane: 1316
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Pierogi

  • 500 g kaszanki
  • 2 cebule szalotki
  • 1 jabłko
  • 2 goździki
  • 2 łyżeczki owoców jałowca
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 50 ml różowego wina
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody

Okrasa

  • 3 cebuli szalotki
  • 50 ml różowego wina
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebule kroimy w drobną kostkę

Krok 2

Z jabłka usuwamy komorę nasienną i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nie obieramy ze skórki

Krok 3

Goździki, owoce jałowca i cynamon mielimy na proszek w młynku, lub rozbijamy w moździerzu

Krok 4

Kaszankę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę

Krok 5

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozpuścić masło. Oliwa jest do tego aby masło się nie przypaliło

Krok 6

Na patelni szklimy cebule. Ma ona być lekko przezroczysta i może się nawet delikatnie rumienić na krawędziach

Krok 7

Dokładamy kaszankę i wsypujemy zmielone przyprawy i smażymy 3 minuty co jakiś czas mieszając. Uważamy aby się nie przypaliło

Krok 8

Wlewamy wino i smażymy jeszcze 2 minuty

Krok 9

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej

Krok 10

Robimy ciasto według poniższej instrukcji

Krok 11

Do dużej miski wsypujemy mąkę i formujemy kopiec z dziurą na środku - jak wulkan

Krok 12

Wodę gotujemy i wrzącą wlewamy do mąki na środku

Krok 13

Wyrabiamy ciasto. Na początku proponuję zagarniać mąkę z brzegów do środka widelcem żeby się nie poparzyć, ale radzę jak najszybciej zacząć wyrabiać ciasto rękami

Krok 14

Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Im dłużej będziemy wyrabiać tym będzie smaczniejsze. Ja je ugniatam tak jak pizzę. Na początku wyglądać będzie jak dziwna klucha, ale po jakimś czasie będzie sprężyste. Powinno mieć konsystencję plasteliny na koniec

Krok 15

Na stole wysypujemy mąkę aby ciasto nie kleiło się do stołu. Odrywamy porcję ciasta o wielkości grejpfruta i rozwałkowujemy możliwie cienko (1mm). Im cieniej tym pierogi będą smaczniejsze.

Krok 16

Szklanką wykrawamy kółka i odkładamy na bok

Krok 17

Nakładamy farsz. Bierzemy kółko z ciasta i nakładamy porcję farszu na tą stronę, którą leżało na stole. Ja nakładam mniej więcej czubatą łyżeczkę od herbaty. Wszystko zależy od umiejętności i po kilku minutach sami stwierdzicie ile farszu wam wygodnie nałożyć. Ma go być tyle, żeby po złożeniu i przy zalepianiu nie wychodziło bokami

Krok 18

Ciasto z farszem składamy na pół jak tacos i zalepiamy szczelnie brzegi. Zalepione krawędzie możemy przyozdobić. Ja robię taką zakładkę jak na zdjęciach, ale są też inne techniki. Zachęcam do sprawdzenia w internecie

Krok 19

Ciasto które pozostało po wykrawaniu można zagnieść i rozwałkować jeszcze raz

Krok 20

W dużym garnku gotujemy 2 litry wody i solimy (1 łyżka). W trakcie gotowania może się okazać, że trzeba dolać trochę wrzątku

Krok 21

Pierogi gotujemy partiami (ja gotuję po 10 sztuk) tak długo aż wypłyną na powierzchnię

Krok 22

Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do wystudzenia

Krok 23

Robimy okrasę według poniższej instrukcji

Krok 24

Cebule kroimy w drobną kostkę

Krok 25

Miód rozpuszczamy w winie

Krok 26

Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 4 łyżki oliwy z oliwek

Krok 27

Podsmażamy cebulkę na złoty kolor

Krok 28

Wlewamy wino z miodem i podsmażamy aż wino odparuje a cebulka będzie miękka

Krok 29

Polewamy i posypujemy okrasą pierogi tuż przed podaniem

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×