Butter chicken

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Przystanek - Indie! Jest to miejsce na ziemi, które skradło moje serce - a w szczególności wspaniała kuchnia tego kraju. Jest to kraj tak różnorodny, nie dający się opisać jednym słowem – mieszanina wszechobecnych dźwięków, kolorów, zapachów i smaków. Kuchnia indyjska jest wyjątkowa - uwielbiam ją za prostotę i bogactwo aromatycznych przypraw. Butter Chicken, zwany w Indiach murgh makhani, to delikatne kawałki kurczaka zanurzone w aromatycznym, kremowym i lekkim sosie. Cała gama przypraw tworzy na prawdę niezwykłe i pyszne danie, które na długo zapada w naszej pamięci.
Obejrzane: 321
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Marynata:
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Sos:
  • 2 czubate łyżki masła ghee
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 180 g passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 całe strączki zielonego kardamonu
  • ½ szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • 1 mała laska cynamonu
  • 120 ml śmietany kremówki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 40 g masła
  • świeża kolendra

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Marynata

Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10-15 minut.

Sos

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Następnie dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti.

Krok 2

– kurczaka można również podsmażyć na patelni
– nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/butter-chicken/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×