Korzenny chutney z dyni i rokitnika

Dodany przez: Sajkofanka Smaku (więcej moich przepisów)

Idealny do mięs i wędlin
Obejrzane: 1449
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 0.5 kg miąższu z dyni
  • 2 szklanki owoców rokitnika
  • 1 szt cebula biała
  • 2 szt jabłka kosztele
  • 220 ml octu winnego jabłkowego
  • 0.75 szklanki miodu
  • imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Z dyni usuwamy skórę, zostawiamy miąższ i kroimy w kostkę. Jabłka dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulkę kroimy w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do rozgrzanego dużego garnka z dodatkiem łyżki oleju.
W oddzielnym garnuszku gotujemy umyty rokitnik, aż puści sok. Po około 8 minutach przecieramy wszystko przez sito. Dodajemy do dyni, kiedy będzie już miękka.
Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Na tarce ucieramy imbir, a w moździerzu ucieramy: pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy 5 minut. Na koniec dolewamy miód i ocet jabłkowy.
Gorący chutney przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej trzymać go w lodówce, bądź zapasteryzować.

Krok 2

Bardzo ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa. Mieszankę tworzymy według własnego gustu. Ja zwykle lubię bardzo intensywny smak przypraw, więc daję ich nieco więcej. Najlepiej sprawdzać intensywność przypraw dodając je powoli, w razie potrzeby zwiększając ich ilość. Pamiętamy, by dodać przyprawy, gdy chutney będzie już gotowy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×