Rolada pokrzywowa z wędzonym kurczakiem

Dodany przez: Justyna Kurnyta (więcej moich przepisów)

Rolada pokrzywowa z wędzonym kurczakiem
Obejrzane: 1404
Porcje: 15
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

CIASTO :

  • 270 g świeżych młodych listków pokrzywy
  • 0.5 szt sok z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • do smaku sól, pieprz
  • 5 szt jajek

  • 2 opakowania serki puszyste śmietankowe (u mnie z biedronki, może być Almette, Piątnica)
  • 0.5 szt cebuli
  • 1 szt udko wędzone z kurczaka (można zastąpić wędliną z piersi indyka)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Młode listki pokrzyw dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak by całe były zakryte. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy łyżeczkę soli. Gotujemy do momentu, aż listki będą miękkie.
Odsączamy wodę z gotowania, pokrzywy przekładamy do pojemniczka, wlewamy 1/2 szklanki wody i blenderem rozdrabniamy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy przygotowane pokrzywy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Od czasu do czasu mieszając podgrzewamy na średnim ogniu, aż wyparuje cały płyn z patelni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem, a następnie dodajemy do zimnych pokrzyw. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy pokrzywowo-żółtkowej. Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia się piany z pokrzywami, tak by puszystość białek była jak najlepiej zachowana. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku gazowym nagrzanym do 155 stopni przez około 25 minut lub w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 140 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.

Krok 2

Serki wyjmujemy do miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do serków. Wszystko razem mieszamy.

Krok 3

Z zimnego ciasta pokrzywowego zdejmujemy papier do pieczenia.Na stronie na której był papier rozprowadzamy przygotowany serek. Z jednej strony odmierzamy margines około 2 cm, za tym marginesem nakładamy pasek około 3 cm szerokości z udek wędzonych lub wędliny, na całej długości ciasta. Następnie zaczynając od zostawionego marginesu zwijamy roladę, po zwinięciu kurczak będzie stanowił środek rolady.Roladę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×