Tulipany pomidorkowe z nadzieniem
Składniki
SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie pomidorów truskawkowych
- 1 pęczek szczypiorku
- czerwona papryka lub czarne oliwki
PASTA JAJECZNA :
- 1 łyżka twarogu
- miąższ wydrążony z pomidorków i pozostała obcięta ich część
- 2 jajka
- do smaku sól
- 1 łyżeczka płaska śmietany 18%
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka gotujemy na twardo, drobniutko siekamy, dodajemy twaróg, śmietanę i rozdrobnione kawałki pomidorków. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2
Pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Nożem z ostrym czubkiem wykrawamy na 1/3 wysokości od góry ząbki. Delikatnie wyjmujemy miąższ. Za pomocą malutkiej łyżeczki do każdego pomidorka nakładamy farsz. Jeśli używamy gotowego serka, bez dodatków, to możemy spokojnie nadziewać pomidorki za pomocą szprycy. W środek każdego pomidorka, tzn w farsz wkładamy cienki kawałeczek papryki lub oliwki, aby wyglądało jak pręcik tulipana. Na talerzu do dekoracji możemy poukładać pokrojone np. tak jak u mnie rzodkiewki lub ogórki. Ze szczypiorku tworzymy łodyżki i układamy na nich przygotowane już pomidorki.