Tartaletki porzeczkowe
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
krem
- 370 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25 g masła
- białe, czarne i czerwone porzeczki
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Przy pomocy wykałaczki nakłuć ciasto. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Krem: połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę umieścić w szklance, dodać mąki i dokładnie rozetrzeć. Do gotującego się mleka wlać mieszankę ze szklanki i cały czas mieszając gotować, aż krem znacznie zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego budyniu dodać masło i połączyć przy pomocy miksera. Krem wyłożyć na upieczone babeczki. Całość dekorować porzeczkami.