Śledź ze śliwką
Składniki
- 10 filetów śledziowych solonych (matiasów)
- 10 -15 suszonych śliwek kalifornijskich
- 3 duże cebule
- 4 łyżki oleju
- sól
- Sos :
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- ¾ szklanki wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
- ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1-2 godzin. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w piórka, a śliwki na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę odrobinę soli i szklimy chwilę. Cebula powinna być miękka, ale nie przypalona. Dodajemy śliwki i podsmażamy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, miód i wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Na każdym filecie śledziowym układamy odrobinę cebuli ze śliwką. Zwijamy ciasno w roladkę i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym sosem z cebulą. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-ze-sliwka/