Tatar z wędzonego łososia na pumperniklu ze świeżym ogórkiem i lekką sałatką z dressingiem jabłkowym
Składniki
- 150 g Łososia wędzonego
- 1 szt Cytryny
- 1 szt Ogórka
- 1 garść Sałaty frisee
- 200 ml Soku jabłkowego
- 1 szt Ciabatty
- 2 szt Pomidorków koktajlowych
- 1 szt Chleba pumpernikla
- 0.5 pęczka Koperku
- 2 szt Szalotki
- 100 g Masła klarowanego
- 50 ml Oliwy z oliwek
- 1 opakowanie Pieprzu czarnego Galeo
- 1 łyżeczka Kawioru z troci
- 50 ml Jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie Czosnku granulowanego Galeo
- 2 ząbki Czosnku
- 1 opakowanie Soli drobnej
- 15 ml Octu winnego
- 0.5 pęczka Kolendry
Przygotowanie:
Krok 1
Łososia wędzonego, cebule szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę , pokroić koperek dodać do łososia wymieszanego z cebulą i czosnkiem, całość doprawić solą, pieprzem czarnym Galeo, niewielką ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek wymieszać odstawić na kilka minut.
Na patelni zredukować sok jabłkowy po zredukowaniu dodać oliwę z oliwek.
Porwać sałatę frisse, koperek, kolendrę delikatnie skropić przyrządzonym dressingiem jabłkowym
Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda.
Ciabate zmrozić następnie wyciąć cienkie plastry, nadać okrągły kształt grzanek, wycięte grzanki obsmażyć na maśle klarowanym.
Z ogórka zrobić tagiatelle i skropić octem winnym.
Jogurt naturalny wymieszać z drobno rozdrobnionym koperkiem, sokiem z cytryny, całość doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem
Z pumpernikla wyciąć katerem koło ułożyć na nim tatar z wędzonego łososia na górze ułożyć ogórka, na rancie talerza sałatkę ziołową, rozciągnąć łezkę z kremu jogurtowego całość posypać kawiorem z troci.