Babka dyniowa na mleku kokosowym
Składniki
Ciasto:
- 350 g dyni
- 375 ml mleka kokosowego
- 70 g drożdży
- 230 g cukru
- 250 g roztopionej margaryny
- 1 kg mąki pszennej
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 20 g soku z cytryny
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
1. Dynię pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w 250 ml mleka kokosowego - zmiksować na gładką konsystencję i przestudzić.
2. Drożdże rozpuścić w pozostałym (ciepłym) mleku, dodać po łyżce cukru i mąki – odstawić do wyrośnięcia.
3. Do przesianej mąki dodać rozczyn, pozostały cukier, tłuszcz i masę dyniową. Wyrobić gładkie ciasto, przełożyć do formy – odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st. C ok. 45 min.
Lukier:
1. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
2. Przestudzoną babkę posmarować lukrem, posypać wiórkami kokosowymi.