Mazurek nietradycyjny

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Nie wiem czy to ciasto można jeszcze nazwać mazurkiem;). Ale robiłam co mogłam, żeby było smaczne... Lista składników wygląda intrygująco – to dlatego, że nie miałam gotowego przepisu, wszystko dodawane intuicyjnie. Chyba się udało, ponieważ istnieje duża obawa, że bezglutenowy i bezcukrowy mazurek nie dotrwa do Świąt:).
Obejrzane: 903
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 5 daktyli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 10 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki mleka sojowego

Masy, kremy, dekoracje

  • 2 łyżki ziaren quinoa
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka perełek tapioki
  • 1/2 łyżki stewii
  • 8-10 łyżek powidła śliwkowego
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 2 kiwi
  • 1 plaster świeżego ananasa
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tyle, żeby przykryć daktyle). Siemię ugotować w 1/2 szklanki wody aż zrobi się miękkie i kleiste. Zmiksować z daktylami na gładką masę. Dodać wszystkie inne składniki i wyrobić gęste, gładkie ciasto.

Krok 2

Piekarnik na 180˚C.
Ciasto podzielić na dwie części. Przygotować dwie blachy przykryte papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć porcję ciasta formując prostokąty lub kwadraty, ważne żeby były w miarę równe.
Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Krok 3

W osobnych rondlach ugotować quinoa i tapiokę w niewielkiej ilości wody. Kiedy ziarna quinoa zmiękną, a tapioka napęcznieje i zrobi się półprzeźroczysta, zdjąć z ognia i ostudzić. Do quinoa dodać miód i dokładnie zmiksować. Do tapioki dodać stewię i również zmiksować na gładką masę.

Krok 4

Blaty ciasta przykroić tak, żeby były równe (u mnie bardzo się zmniejszyły, podjadane usilnie przed przełożeniem;)). Pierwszy blat posmarować powidłem, nałożyć masę miodową z quinoa i przykryć drugim blatem. Nałożyć znów powidło, a na środek tapiokowy lukier. Udekorować owocami i mielonymi migdałami. Warto dać ciastu kilka godzin, żeby blaty wciągnęły wilgoć z kremów, wtedy jest dużo smaczniejsze.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×