Sernik orzechowy
Składniki
- 2 szklanki pokruszonych ciasteczek owsianych
- 0.33 szklanki roztopionego masła
- 0.33 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 750 g sera do serników
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 0.7 szklanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Krok 2
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Krok 3
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Krok 4
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.
Smacznego :)