Millefeuille z malinami
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 250-300 g malin
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 szt jajek
- 4 szt żółtek
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Wanilię przeciąć i wyskrobać ziarenka, dodać do mleka razem z laską. Mleko zagotować. W międzyczasie cukier połączyć z jajkami i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać jeszcze raz. Gotujące się mleko bardzo powoli wlewać do masy jajecznej, mieszając cały czas, aby jajka się nie ścięły. Laskę wanilii wyrzucić. Krem przełożyć ponownie na ogień i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając cały czas. Należy uważać, ponieważ krem łatwo się przypala. Po zgęstnieniu odstawić do ostudzenia, następnie wsadzić do lodówki na 2-3 godziny do zestalenia. Krem można zrobić dzień wcześniej.
Piekarnik nastawić na 200 C (grzanie góra- dół).
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26-50 cm, następnie podzielić na cztery równe prostokąty, każdy o wymiarach 13x 25 cm.* Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią prostokąty i przykryć kolejnym arkuszem papieru do pieczenia. Całość przykryć kolejną blachą (w ten sposób ciasto nie wybrzuszy się). Ciasto wstawić do nagrzanego i piec ok 15 minut, następnie wyjąć, posypać cukrem pudrem i wstawić ponownie do piekarnika na dosłownie chwilę do zrumienienia (już bez blaszki na górze). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do ostudzenia. Każdy prostokąt podzielić na 5 równych części, powinno wyjść 20 prostokątów. Na 6 prostokątów wycisnąć krem, na kolejne 6 wycisnąć krem zamiennie z malinami. Na warstwę z malinami nałożyć warstwę z kremem i przykryć prostokątem bez kremu. Obsypać cukrem pudrem i udekorować kremem oraz maliną.
Ciastka są najlepsze zaraz po przygotowaniu, choć na drugi dzień też są niczego sobie;)
Smacznego!
*ciasto należy rozwałkować równomiernie, bez żadnych dziur, ani zlepień. W innym wypadku podczas pieczenia ciasto może się porozrywać.