Millefeuille z malinami

Dodany przez: IAdoreCinnamon (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 909
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 250-300 g malin
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 szt jajek
  • 4 szt żółtek
  • 200 g cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wanilię przeciąć i wyskrobać ziarenka, dodać do mleka razem z laską. Mleko zagotować. W międzyczasie cukier połączyć z jajkami i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać jeszcze raz. Gotujące się mleko bardzo powoli wlewać do masy jajecznej, mieszając cały czas, aby jajka się nie ścięły. Laskę wanilii wyrzucić. Krem przełożyć ponownie na ogień i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając cały czas. Należy uważać, ponieważ krem łatwo się przypala. Po zgęstnieniu odstawić do ostudzenia, następnie wsadzić do lodówki na 2-3 godziny do zestalenia. Krem można zrobić dzień wcześniej.
Piekarnik nastawić na 200 C (grzanie góra- dół).
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26-50 cm, następnie podzielić na cztery równe prostokąty, każdy o wymiarach 13x 25 cm.* Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią prostokąty i przykryć kolejnym arkuszem papieru do pieczenia. Całość przykryć kolejną blachą (w ten sposób ciasto nie wybrzuszy się). Ciasto wstawić do nagrzanego i piec ok 15 minut, następnie wyjąć, posypać cukrem pudrem i wstawić ponownie do piekarnika na dosłownie chwilę do zrumienienia (już bez blaszki na górze). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do ostudzenia. Każdy prostokąt podzielić na 5 równych części, powinno wyjść 20 prostokątów. Na 6 prostokątów wycisnąć krem, na kolejne 6 wycisnąć krem zamiennie z malinami. Na warstwę z malinami nałożyć warstwę z kremem i przykryć prostokątem bez kremu. Obsypać cukrem pudrem i udekorować kremem oraz maliną.
Ciastka są najlepsze zaraz po przygotowaniu, choć na drugi dzień też są niczego sobie;)
Smacznego!

*ciasto należy rozwałkować równomiernie, bez żadnych dziur, ani zlepień. W innym wypadku podczas pieczenia ciasto może się porozrywać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×