Ciasto z kremem z mango i z poziomkami (bez glutenu i bez cukru)
Składniki
Ciasto
- ½ szklanki lnu mielonego
- 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1 łyżeczka ksylitolu lub stewii
- 1 płaska łyżka miodu naturalnego
- 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy + tłuszcz do formy
- około 1,5 szklanki mleka roślinnego
Krem i dodatki
- 2 dojrzałe mango
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki agar-agar
- 1 szklanka poziomek
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik na 180˚C.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, zmiksowałam je na gładką masę. Powinna być dosyć płynna, trochę gęstsza niż ciasto na naleśniki. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, przelać do niej ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
Krok 2
Mango obrać, oddzielić miąższ od pestki i zmiksować na gładką masę. W rondlu zagotować wodę z agarem, mieszając aż wszystko dokładnie się rozpuści. Zdjąć z ognia, odczekać minutę, połączyć z mango, dodać miód i zmiksować.
Krok 3
Stygnący i tężejący krem z mango przełożyć na ciasto. Wstawić całość do lodówki na jakieś 30 minut. Przed podaniem udekorować ciasto poziomkami i listkami mięty.