Pancakes
Składniki
- 1 duże jajko
- 3 łyżeczki czubate cukru (może być cukier puder)
- 1.25 szklanki mąki pszennej
- 1.25 szklanki maślanki
- 0.25 szklanki oliwy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- + dodatki do pancakesów: syrop klonowy, polewy owocowe i czekoladowe, bita śmietana itp.
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj w szklance z mąką sodę i proszek do pieczenia.
Przygotuj patelnię, najlepiej taką do smażenia naleśników
Krok 2
Zmiksuj jajko i cukier przez kilka minut na puszystą masę. Dodaj maślankę, olej i sól. Dość powoli dodawaj mąkę z dodatkami, żeby połączyły się składniki.
Krok 3
Bardzo mocno rozgrzej patelnię.
Przy smażeniu pierwszej porcji używam odrobiny oleju, a później już nie - wystarczy to co jest wmieszane w ciasto.
Chochlą polewaj okrągłe placki ok. 8-10 cm średnicy. Kiedy przyrumienią się na obwodzie, delikatnie (bo można uszkodzić powierzchnię pancakesa) przewróć na drugą stronę.
Smażenie trwa bardzo krótko, więc trzeba cały czas pilnować aby się nie spaliły :-)