Pavlova z wiśniami
Składniki
beza
- 3 szt białka jaj
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
krem
- 200 ml kremówki 36%
- 100 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- wiśnie ze słoika lub świeże
Przygotowanie:
Krok 1
Beza: białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć coś na kształt cebuli. Całość wstawić do piekarnika i piec w 120ºC przez ok. 2 godziny na najniższym poziomie. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 2
Krem: kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować wiśniami.