Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie
Składniki
spód
- 250 g podłużnych biszkoptów drobno pokruszonych
- 90 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
masa serowa
- 750 g twarogu
- 350 g białej czekolady
- 120 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 1 łyżka mąki
- 4 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
W misce wymieszać okruchy biszkoptów, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i roztopione masło. Powstałą masą wyłożyć dno i ścianki tortownicy (posmarowanej wcześniej masłem). Piec przez 5 minut w 180°C. Podpieczony sód odstawić do wystudzenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150°C.
Krok 2
Czekoladę połamać na cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką mieszając na gładką masę. Odstawić do lekkiego schłodzenia. W dużej misce zmiksować twaróg z cukrem waniliowym. Nadal mieszając dodawać kolejno jajka. Zmniejszyć obroty wsypać mąkę i masę czekoladową oraz esencję migdałową. Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.
Krok 3
Ciasto piec (w 150°C) przez ok. 55 minut. Sernik powinien być twardszy na zewnątrz a w środku miękki. Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę piekarnika. Po 55 minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 5-10 minut. Wtedy ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Pilnować aby się nie przypalił.
Smacznego! :)