Placek z wiśniami
Składniki
ciasto (forma o średnicy ok. 23 cm):
- 375 g mąki pszennej
- 135 g cukru
- 185 g masła
- 4 łyżeczki zimnej wody
- 1 szt jajko
nadzienie
- 850 g drylowanych wiśni (u mnie ze słoika)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Nadal miksując dodawać kolejno: jajko, mąkę, wodę. Po wymieszaniu składników wyłączyć mikser i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Jedną dwa razy większą od drugiej, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Krok 2
W tym czasie wiśnie pozbawić pestek. Mąkę kukurydzianą, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie z wiśniami.
Krok 3
Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i rozwałkować na cienki placek. Tortownicę (o średnicy 23 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Plackiem ciasta wyłożyć dno oraz brzegi formy. Wiśnie ułożyć na cieście.
Krok 4
Wyjąć drugą część schłodzonego ciasta i rozwałkować na cienki prostokąt. Radełkiem wycinać paski o szerokości ok. 1,5 cm. i układać na wiśniach tworząc przeplatającą się kratkę. Z resztek ciasta ulepić wałek lub warkocz i ułożyć go dookoła ciasta tworząc ozdobny brzeg. Wierzch placka posmarować roztrzepanym jajkiem
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec przez ok. 60 minut do złotego koloru. Wystudzić i podawać.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/05/placek-z-wisniami.html#more