Szarlotka z cydrem

Dodany przez: Anna | Studio Kuchnia (więcej moich przepisów)

Szarlotka na kruchym cieście, w środku prażone migdały i mnóstwo soczystych jabłek duszonych w cydrze. Całość pokryta cienką warstwą ciasta kruchego i polana lukrem.
Obejrzane: 700
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g g zimnego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

nadzienie

  • 1.6 kg jabłek
  • 600 ml cydru
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 80 g płatków migdałowych
  • 200 g cukru pudru na lukier
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę na ciasto przesiać do miski lub na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i położyć na mąkę. Dodać jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, ocet i sól. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub zmiksować w malakserze, lecz wtedy masło powinno być w temperaturze pokojowej. Szczelnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto można zrobić kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia.

Krok 2

W między czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w zapałki.
W dużym garnku zagotować cydr z cukrem, dodać jabłka i gotować przez 3 minuty. Odcedzić nad miską i ostudzić. Następnie odlać 400 ml cydru do rondelka, wymieszać z cynamonem i mąką kukurydzianą. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Ostudzić.

Krok 3

Wyjąć ciasto z lodówki, przekroić na pół. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki. Drugą część rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm i odkleić górną część papieru. Nakłuć widelcem, posypać migdałami i wyłożyć jabłkami. Polać cydrem z cynamonem.

Krok 4

Wyjąć drugą połowę ciasta z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odkleić wierzchnią warstwę papieru, odwrócić i przykryć ciasto. Następnie delikatnie odkleić pozostałą warstwę papieru. Jest ważne aby jabłka były ostudzone inaczej ciasto przyklei się do papieru i potarga. Nakłuć nożem dziurki i włożyć do piekarnika. Piec przez 35 minut w temperaturze 200 st.

Po ostudzeniu szarlotki, wymieszać cukier puder z 3-4 łyżkami pozostałego cydru. Polukrować szarlotkę i odczekać 15 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×