Buchty z nadzieniem owoców leśnych
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 50 g drożdzy
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 130 g masła
- 1 szt jajo
- 1 zółtko
- 1 skórka starta z cytryny
Nadzienie
- 80 g konfitury o smaku owoców leśnych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie, wsyp drożdże, wlej letnie mleko, dodaj cukier, jedno jajo i 1 żółtko, 80 g miękkiego masła, szczyptę soli, startą skórkę z cytryny. Starannie wyrób ciasto, delikatnie oprusz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 1 h to wyrośnięcia.
Temp w piekarniku ustaw na 175 st.
Konfiturę przypraw łyżeczką cynamonu i kakao. Z ciasta uformuj 7 kul, na środku każdej zrób wgłębienie i włóż 1/4 łyżeczki konfitury. Kule dokładnie zalep i ułóż je ciasno na wysmarowanej tłuszczem formie. Aby buchty były kruche posmaruj je przed włożeniem do piekarnika roztopionym masłem. Piecz 30 min na złoty kolor.