Misie kakaowo-waniliowe
Składniki
Ciasteczka
- 10 dkg margaryny / masła
- 20 dkg mąki tortowej
- 1 małe jajko
- 8 dkg cukru pudru
- 8 g cukier wanilinowy
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka kakao
lukier
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mleka lub wody
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Krok 1
1. Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy cukier waniliowy, margarynę oraz jajko. Z tych składników zagniatamy ciasto. Gotowe, dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mleko i kakao. Zagniatamy kakaowe ciasto.
Krok 2
2. Kakaowe jak i waniliowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schłodzimy w lodówce przez godzinę.
Krok 3
3. Schłodzone ciasto, wałkujemy na grubość ok 3-4 mm. Z każdego płata wykrawamy dwa rodzaje kółek, jedno szklanką, drugie kieliszkiem.
Na każde duże kółko, przypadają dwa małe.
Krok 4
4. Kółka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na duże kółko kładziemy mniejsze, lekko dociskając. Drugie mniejsze kółko dzielimy na pół i przykładamy do większego kółka tworząc w ten sposób uszy.
Krok 5
5. Tak przygotowane misie pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu) lub w 170 stopniach z termoobiegiem przez 8-10 minut. Ciasteczka łatwo się przypalają, więc należy uważać.
Krok 6
6. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
Krok 7
7. Wystudzone ciasteczka lukrujemy, nadając im oczka i uśmiechy.
Krok 8
Lukier:
1. Cukier puder ucieramy z mlekiem. Z białego lukru powstają białka oczek i uśmiechy na waniliowych misiach.
2. Do lukru, który pozostanie nam z oczek dodajemy kakao. W ten sposób powstają źrenice i uśmiechy na kakaowych misiach.