pączki z bitą śmietaną
Składniki
ciasto
- 2 szt jajka
- 500 g mąki
- 20 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
krem
- 300 g kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże umieścić w misie miksera, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostały cukier, przestudzone rozpuszczone masło, jajka, przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Całość wyrabiać mikserem przy pomocy haka do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przebić pięścią i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut robotem i chwilę w dłoniach. Z gotowego ciasta formować niewielkie kulki i układać na tacy. Surowe pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, osuszać na ręczniku papierowym i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem pączki przekroić na pół przełożyć bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 2
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, wyciskać na spody pączków.