Szpinakowe babeczki z kremem śmietankowym w odsłonie świątecznej
Składniki
babeczki szpinakowe
- 90 g mąka pszenna
- 100 g cukier
- 1 łyżka rozmrożony, odciśnięty szpinak
- 60 ml olej
- 1 szt jajko rozm. L
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szt cukier wanilinowy lub cytrynowy
krem śmietankowo -twarożkowy
- 100 ml śmietanka do ubijania 30%
- 100 g twarożek mielony naturalny
- 2 łyżki cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Babeczki: Ubij jajko z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę, aż zbieleje.
Krok 2
Dodaj szpinak i olej, wymieszaj.
Krok 3
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko, energicznie wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Krok 4
Przełóż masę do 2/3 wysokości foremek, piecz w temp. 180* około 25-30 minut (do suchego patyczka). Ostudź.
Krok 5
Masa śmietankowa: Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszaj łopatką z kremowym twarożkiem.
Krok 6
Przełóż krem do szprycy lub rękawa cukierniczego, udekoruj zimne babeczki. Ozdób żurawiną, kuleczkami cukrowymi i świątecznym pierniczkiem. Nie zapomnij poczęstować Świętego Mikołaja!