Pierniczki brukowce
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g miodu
- 100 g masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szt jajek
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Cukier, masło, miód oraz przyprawę do piernika połączyć w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników.
Mąkę przesiać i połączyć z sodą oczyszczoną. Do mąki dodać jajko i powoli wlewać zawartość garnuszka, mieszając całość. Ciasto zagnieść do uformowania gładkiej kuli, następni odrywać ciasto i formować kulki wielkości większego orzecha włoskiego, spłaszczyć i na środek nałożyć odrobinę powideł śliwkowych. Całość zlepić( będzie to trochę czasochłonne, nie nakładajcie zbyt dużo powideł, bo pierniczki się nie zlepią) i układać w małych odstępach na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni- termoobieg.
Gotowe pierniczki wstawić do piekarnika i piec ok 17- 20 minut aż wierzch lekko się zrumieni. Pierniczki wyjąć z piekarnik i całkowicie ostudzić, po czym polać lukrem, przykryć folią i odstawić na całą noc. Na następny dzień są gotowe do jedzenia, choć po dwóch, trzech dniach są jeszcze lepsze.