truskawkowe tartaletki z czerwonym winem

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 103
Porcje: 2
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szt żółtko

mus

  • 30 ml wody
  • 150 g truskawek
  • 100 ml kremówki 36%
  • 50 ml słodkiego czerwonego wina
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • TRUSKAWKI
  • 50 ml słodkiego czerwonego wina
  • ok. 200 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • GALARETKA
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • sos truskawkowy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników. Wyłączyć robota i zagnieść przez chwilę w dłoniach jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek, wycinać kółka o średnicy większej niż średnica foremki (10 cm) i wykładać nim blaszki lekko dociskając. Ciasto w foremkach przykryć arkuszami papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone korpusy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Krok 2

Mus: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, umieścić w rondlu z wodą, miodem oraz wanilią i gotować do rozpadnięcia się owoców. Otrzymany mus przetrzeć przez gęste sitko do drugiego rondelka, dodać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować do odparowania alkoholu. Do otrzymanej mieszanki dodać kremówkę i dobrze połączyć. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli nie będzie chciał się rozpuścić, lekko podgrzać miksturę. Gotowy mus przelać na wystudzone korpusy pozostawiając miejsce na galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.

Krok 3

Truskawki: truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Wodę, cukier oraz wino umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać truskawki i gotować 2-3 minuty. Owoce wyjąć z garnuszka i odłożyć do wystudzenia. Z powstałego sosu przygotować galaretkę.

Krok 4

Galaretka: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Powstały sos truskawkowy zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową galaretkę wylać ostrożnie, po jednej łyżce na stężały mus w kruchych spodach. Schłodzić do stężenia. Ciastka udekorować gotowanymi truskawkami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×