truskawkowe tartaletki z czerwonym winem
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
mus
- 30 ml wody
- 150 g truskawek
- 100 ml kremówki 36%
- 50 ml słodkiego czerwonego wina
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka miodu
- TRUSKAWKI
- 50 ml słodkiego czerwonego wina
- ok. 200 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 50 ml wody
- GALARETKA
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki zimnej wody
- sos truskawkowy
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników. Wyłączyć robota i zagnieść przez chwilę w dłoniach jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek, wycinać kółka o średnicy większej niż średnica foremki (10 cm) i wykładać nim blaszki lekko dociskając. Ciasto w foremkach przykryć arkuszami papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone korpusy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Mus: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, umieścić w rondlu z wodą, miodem oraz wanilią i gotować do rozpadnięcia się owoców. Otrzymany mus przetrzeć przez gęste sitko do drugiego rondelka, dodać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować do odparowania alkoholu. Do otrzymanej mieszanki dodać kremówkę i dobrze połączyć. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli nie będzie chciał się rozpuścić, lekko podgrzać miksturę. Gotowy mus przelać na wystudzone korpusy pozostawiając miejsce na galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 3
Truskawki: truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Wodę, cukier oraz wino umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać truskawki i gotować 2-3 minuty. Owoce wyjąć z garnuszka i odłożyć do wystudzenia. Z powstałego sosu przygotować galaretkę.
Krok 4
Galaretka: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Powstały sos truskawkowy zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową galaretkę wylać ostrożnie, po jednej łyżce na stężały mus w kruchych spodach. Schłodzić do stężenia. Ciastka udekorować gotowanymi truskawkami.