Mazurek pomarańczowo – pistacjowy
Składniki
- 10 kromek żytniego pieczywa Wasa
- 80 g jajek
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 60 ml soku z pomarańczy
- 15 ml soku z cytryny
- 0.5 pomarańczy
- 0.5 słoika pasty pistacjowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki jagód goji
- 2 łyżki suszonego berberysu
Przygotowanie:
Krok 1
Zacząć do przygotowania pomarańczowego curdu. Do żaroodpornej miski przełożyć wszystkie składniki na curd - jajka, masło, cukier, sok z pomarańczy i cytryny oraz startą skórkę. Miskę położyć na garnku z gotującą się wodą, tak aby dno misko nie dotykało wody. Gotować cały czas mieszając przez około 4-5 minut, aż do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, przestudzić i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Schłodzony krem użyć do przygotowania mazurka.
Krok 2
Kromki lekkiego żytniego pieczywa Wasa posmarować pomarańczowym curdem w taki sposób, aby masa pokryłą połowę kromki, dzieląc przy tym kromkę na ukos - powstanie \"pomarańczowy trójkąt\". Drugą połowę posmarować kremem pistacjowym - polecam kupić gotowy, w domowych warunkach nie wychodzi tak dobry.
Udekorować płatkami migdałowymi i suszonymi owocami - jagodami goji i berberysem.