Ciasteczka czekoladowe
Składniki
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki cukru brązowego
- 2 jaja
- 22 dkg masła
- 20 dkg czekolady
- 0.5 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła.
Krok 3
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki.
Krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Czas pieczenia około 15 minut. Po wystudzeniu można je związać kokardka i zrobić bliskiej osobie słodki prezent. Idealnie do przechowywania tych ciasteczek będą słoje oraz puszki metalowe.