Zdrowe muffiny wieloowocowe
Składniki
- 1.5 kubka mąki razowej
- 0.5 kubka mielonego siemienia lnianego
- 0.5 kubka płatków owsianych
- 1 łyżeczka świeżo startego cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 banany
- 1 kubek soku wiśniowego skondensowanego
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 kubek malin (mrożonych lub świeżych)
- 0.5 kubka uprażonych orzechów pecan
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200C.
Zmiksuj razem: jajka, banany, sok wiśniowy, olej i miód. Dodaj do powstałej masy mrożone maliny. Zamieszaj.
W misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, płatki owsiane, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę. Wrzuć uprażone orzechy.
Krok 2
Wymieszaj razem składniki suche z mokrymi.
Układaj łyżką masę w formach na babeczki. Piecz 20 minut. Po tym czasie wykałaczką sprawdź czy muffiny się upiekły- jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że są gotowe, jeśli nie, pozostaw w piekarniku jeszcze na kilka minut.
Krok 3
Po wyjęciu foremek z piekarnika poczekaj, aż babeczki przestygną.
Ja podaję oczywiście z przepyszną kawą, zawsze posypaną świeżo startym cynamonem.