Muffinki z czarną porzeczką
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 1 jajko
krem
- 200 ml kremówki 36%
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta fioletowego barwnika (lub sok z czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto: w jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Do papilotek, lub bezpośrednio do foremki, wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie układać na nim po jednej łyżeczce konfitury, na nią kolejną łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180ºC przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krok 2
Wykonać krem: kremówkę przelać do misy miksera, dodać fioletowy barwnik i miksować na średnich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. W połowie ubijania dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii, a na koniec mascarpone. Dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim wystudzone muffiny.