Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem
Składniki
- 1 Na ciasto: 200 g mąki gryczanej 50 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 300 ml wody sól olej do smażenia
- 2 Na farsz: 3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well 500 g mrożonego szpinaku (całe liście) 100 g serka typu feta 2 szalotki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.
Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min LICZBA PORCJI: 4 porcje
WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać – po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!