Leśna karkówka z suszonymi pomidorami
Składniki
- 4 plastry karkówki
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 opakowanie suszonych pomidorów
- 1 łyżka rozmarynu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Odstawiamy aż napęcznieją. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodajemy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.