Rolada bogato nadziana
Składniki
farsz pieczarkowy
- 250 g pieczarek
- 1 szt cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka sosu Worcetershire
- 1 g soli ziołowej
Omlet
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 0.5 g sól ziołowa do smaku
- 1.5 kg szynki wieprzowej
- Dodatkowo:
- 2 łyżki musztardy starofrancuskiej
- 2 g imbiru mielonego
- 2 g gałki muszkatołowej
- 2 g oregano
- 1 marchewka ugotowana
- 200 ml olej uniwersalny do smażenia
- 50 ml oleju kujawskiego
- 50 ml przecieru pomidorowegoo
- 1 ząbku czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Szynkę myjemy,osuszamy ręcznikami papierowymi i ostrym nożem rozcinamy, ale nie do końca na jak największy płat .
Tłuczkiem rozbijamy je delikatnie.
Z musztardy,oleju z pomidorami,czosnkiem i bazylią oraz dodatkiem imbiru,gałki i oregano robimy "papkę". Smarujemy nią powierzchnie mięsa. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Robimy omlet:
Miksujemy jajka z mąką na jednolitą masę .
Wsypujemy groszek i mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano.
Ściągamy z patelni i studzimy.
Krok 3
Farsz pieczarkowy:
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Na łyżce oleju smażymy cebule , dodajemy pieczarki i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i sosem Worcetershire.
Studzimy. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Konsystencja powinna być gęsta.
Krok 4
Na posmarowane mięso "papką" z musztardy nakładamy omlet, warstwę masy pieczarkowej i pokrojoną w słupki marchewkę .
Zwijamy ściśle spinając wykałaczkami lub związując je mocno nićmi.
Opiekamy roladę na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy odrobiną oleju Kujawskiego i pieczemy na funkcji termoobiegu 90 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu kroimy w plastry i podajemy np. z żurawiną .