Placki ziemniaczane Eli z kaszą i chorizo
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
- 20 dkg kiełbasy chorizo
- 20 dkg sera żółtego w kawałku
- 3 szt cebule
- 8 ząbków czosnku
- 5 szt jajek
- 1 łyżka majeranku
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smażenia placków olej
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę gotować w dwóch szklankach wrzącej,osolonej wody przez 20 minut i ostudzić.
Krok 2
Czosnek i cebule obrać z łupinek. Obrane cebule i czosnek zblendować na miazgę w malakserze.
Krok 3
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 4
Chorizo pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Z masy ziemniaczanej odcisnąć wodę. Wodę z ziemniaków odstawić,żeby skrobia się odstała. Zlać wodę z nad skrobi.
Krok 6
Do ziemniaków dodać skrobię,kaszę,chorizo,cebulę z czosnkiem,ser,jajka i majeranek. Masę doprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Krok 7
Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto formując placki i piec na złoto z obu stron.
Krok 8
Podawać zaraz po usmażeniu. Smacznego!