Kurczak Balti

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie balti, trochę przypominające wok. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej. Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
Obejrzane: 348
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Marynata:
  • 4 filety z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3½ cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ⅓ łyżeczki kozieradki mielonej
  • sok z ½ limonki
  • Sos:
  • 200 g liści szpinaku
  • 350 g siekanych pomidorów z puszki *
  • 150 ml kremówki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Marynata

Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Sos

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.

Notes

* w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kurczak-balti/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×