Polędwiczki wieprzowe z sosem camembert
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe nie mniejsze niż 300 gr każda
- 0.5 serka typu camembert
- 1 kubek śmietany 18%
- 50 g masła
- 100 ml oleju roślinnego
- 200 ml białego wina
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka ziaren sezamu
- marchewka pokrojona w cieniutkie plasterki tzw julienne
- żółta papryka cienko pokrojona
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczki umyj, oczyść z błonek i żyłek. Pokrój na plastry ok 2 cm poprzecznie do struktury mięska, przykryj je folią i roztłucz wałkiem lub inną płaską powierzchnią. Popieprz obficie.
Krok 2
Na gorącej patelni roztop masło z olejem. Usmaż kotleciki na złoto, przełóż do naczynia i przetrzymuj w cieple.
Krok 3
Na patelnię po kotlecikach wlej wino, odparuj - bo gwałtownie zawrze.
Drewnianą szpatułką oderwij z dna pozostałości ze smażenia. Jak już odparuje wino, zmniejsz gaz na malutki płomyk i dodaj powoli śmietanę i obrany ze skóry, pokrojony na kawałki camembert. Mieszaj, aż serek się połączy w kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Koniecznie dolej wytrącone sosy z naczynia, w którym leżakowały kotleciki i jeszcze raz zamieszaj.
Krok 4
Podawaj kotlety polane sosem w towarzystwie sałaty i kaszy gryczanej lub naturalnego ryżu.