Pierogi ruskie
Składniki
- Ciasto:
- 1 kg mąki poznańskiej
- 450 ml ciepłej wody *
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- Farsz:
- 1½ kg ugotowanych ziemniaków **
- 800 g białego sera
- 2 średnie cebule
- pieprz czarny
- oliwa
- sól
- Okrasa:
- 2 duże cebule
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto
Do mąki dodajemy jajko, wodę i sól. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie, miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
Farsz
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy sól, sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu i usmażona cebulkę ( bez tłuszczu). Mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że farsz do ruskich pierogów powinien być dość pikantny, więc nie żałujmy pieprzu.
Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 5 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli ciasto nie chce się sklejać, brzegi można posmarować odrobiną zimnej wody.
Pierogi układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Do dużego garnka wlewamy 3/4 wody, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy po kilka pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu pierogów gotujemy jeszcze przez około 1,5 minuty. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
Okrasa
Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tyle oliwy, aby przykryła dno patelni. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Pierogi podajemy gorące, okraszone cebulką.
* mniej lub więcej, bowiem każda mąka inaczej wchłania wodę
* *najlepsze będą ziemniaki ugotowane dzień wcześniej
Notes
- pierogi gotujemy w sporej ilości wody, tak aby mogły swobodnie pływać podczas gotowania
- dobre pierogi to takie które mają delikatne, cienkie ciasto i sporą ilość farszu
- pierogi doskonale smakują na drugi dzień. Można odsmażyć je na patelni na maśle lub na oleju
- pierogi doskonale nadają się do zamrażania. I to zarówno surowe, jak i ugotowane. Trzeba je najpierw ułożyć pojedynczo na tackach, aby się nie skleiły i włożyć do zamrażarki. Po zamarznięciu, przekładamy do woreczka foliowego i przechowujemy w zamrażalniku do 4 miesięcy
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/