Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
Składniki
Pulpety
- • 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
- • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- • 1 jajko (L)
- • skórka z 1 cytryny
- • 2 ząbki czosnku
- • 2 cukinie (małe)
- • olej ryżowy marki Olitalia
- • sok z 1/2 cytryny
- • sól himalajska
- • pieprz
Sos
- • 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
- • 1/2 cebuli
- • 2 ząbki czosnku
- • garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
- • olej ryżowy marki Olitalia
- • bazylia świeża
- • sól himalajska
- • pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
Krok 2
Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
Krok 3
Czosnek posiekaj.
Krok 4
Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
Krok 5
Uformuj niewielkie kotleciki.
Krok 6
Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
Krok 7
Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
Krok 8
Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
Krok 9
Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.