Tarta z cukiniowym labiryntem
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki żytniej
- 50 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 0.5 cukinii pokrojonej w cienkie plastry/paski
- 0.5 czerwonej papryki
- 6 średnich pieczarek
- 250 g sera gorgonzola
- 0.5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik na 180°C.
Składniki na ciasto wymieszać i dokładnie zagnieść. Tortownicę lub formę do tart o średnicy 21 cm natłuścić, wyłożyć/obkleić ją ciastem, które ma mieć grubość około 4 mm. Wykleić również boki na wysokość jakiś 2 cm.
Podziabać widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Krok 2
W tym czasie paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. W rondlu rozpuścić ser dodając do niego mleko i gałkę. Masę serową wylać na ciasto. Ułożyć w kółko od zewnątrz do środka plastry cukinii, poprzekładać kawałkami papryki i pieczarkami. Posypać solą, pieprzem i ziołami.
Krok 3
Piec około 30 minut w 180°C. Masa serowa powinna się ściąć, a wierzch lekko zarumienić. Wyjąć z piekarnika i odczekać chwilę, żeby stygnąca masa do końca się ścięła i nie wypływała po przekrojeniu.